maanantai 31. tammikuuta 2011

Broileria ja pinaattirisottoa



Pakkasessa oli pinaattia, joten tein risottoa broilerin seuralaiseksi. Tuoreesta pinaatista voisi tulla maukkaampi mutta näinkin on maistuvaa. Jos haluaa säilyttää pinaatin värin hyvänä, ei kannata lisätä sitä heti alussa. Itse lisäsin ja noin kymmenen minuutin kuluttua väri alkoi muuttu kirkkaan vihreästä sameaksi tummanvihreäksi. Muistuikin mieleeni erään ystäväni hauska kokeilu pinaattirisoton suhteen. Oppikokemus taisi olla, että liian montaa raaka-ainetta ei kannata korvata vastaavalla tuotteella tai jättää pois...

Risoton tärkeimmät elementit ovat risottoriisi, voi, valkoviini ja parmesan (pecorino). Näistä raaka-aineista kannattaa luopua vain pakon edessä. Tänään mulla oli kyllä vuorossa valkoviini. Ajattelin, että edes pienen osan siitä voi korvata muulla hapokkuudella, esim. sitruunamehulla. Parmesanin sijaan käytin pecorino romanoa. Se tarttui juustohyllyllä käteeni, koska nimi oli jostain tuttu ja päätin ostaa kokeeksi. Se on parmesaanin tyyppinen lampaanmaitojuusto ja sitä voi käyttää samoin kuin parmesaaniakin mm. pastaan, risottoon ja salaatteihin.

Tein kastikkeen hyödyntäen pannulle jääneen tilkan paistonestettä. Lisäsin siihen voita, sitruunamehua, vettä ja hieman juustoraastetta. Tämä oli vähän kuin sitruunavoikastike, johon lisäsin vielä juustoa. Ohje on hieman summittainen, kun nakkelin vaan kattilaan ainekset. Kirpakka kastike oli omiaan broilerin kanssa.


Pinaattirisotto 4:lle lisäkkeeksi

1 rkl öljyä
1 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
150 g pakastepinaattia tai 500 g tuoretta pinaattia
vajaa 3 dl risottoriisiä
9 dl kiehuvaa vettä (tai kanalientä - älä lisää suolaa)
½ tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 dl raastettua pecorinoa tai parmesaania
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 rkl voita


1. Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla öljyn ja voin seoksessa. Lisää riisit ja jatka kuullottamista. Lisää pinaatti nyt tai myöhemmin, jos haluat säilyttää värin paremmin.
2. Lisää suola ja kiehuvaa vettä risottopannulle vähän kerrallaan ja hämennä hiljalleen kiehuvaa risottoa jatkuvasti. Näin siihen tulee kermainen koostumus. Aina, kun aiempi neste on imeytynyt riisiin, lisää tilkka vettä. Jos et lisännyt pinaattia heti aluksi, lisää s pannulle, kun olet kypsentänyt risottoa noin 15 minuuttia.
3. Jatka veden lisäämistä, kunnes ristotto on juuri ja juuri kypsää. Tähän menee noin 20 - 25 minuuttia. Hyvä risotto on melko löysää, puuromaista. Älä ylikypsennä risottoa.
4. Kun risotto on valmis, nosta se pois liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunan kuori, vastaraastettu pecorino ja voi. Tarjoile heti.


Broilerin filepihvit pannulla

filepihvejä
voita
suolaa
mustapippuria

 
1. Ota pihvit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.
2. Kuumenna pannu ja lisää voi. Paista korkeintaan kaksi pihviä yhtäaikaa. Ohuempia pihvejä paistetaan noin pari minuuttia per puoli, pksumpia 5-7 minuuttia per puoli.
3. Nosta valmiit pihvit pannulta ja mausta suolalla ja pippurilla.


Juustoinen sitruunavoikastike
2 - 3 rkl voita
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl vettä
0,5 dl juustoraastetta

1. Yhdistä kaikki ainekset ja kuumenna kattilassa, kunnes juusto sulaa ja kastike sakeutuu hieman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti