lauantai 22. tammikuuta 2011

Karamelli-omenakakku pähkinöiden kera

Kun reissailin viimeksi sukuloimassa, katselin äitin kanssa MasterChef Australiaa ja jäin itsekin koukkuun. Sarjan viimeiset jaksot oli pakko katsoa. Leikin Ellin kanssa toisella kädellä ja toinen käsi puristi tiukasti kaukosäädintä samalla kun Julie uskomattomasti vei itsensä voittoon. Leikkihetki ei ehkä ollut laadukkain mahdollinen, mutta Elli saattoi hyötyä tästä silti. Yhdessä jaksossa tehtiin joku maailman hankalin suklaakakku ja siinä oli omenaa ja suolattua karamellikastiketta (salted caramel sauce) sun muuta. Minun oli pakko päästä yhdistämään noita ihanuuksia mutta taidot ei riitä ihan sellaiseen kakkuun.

Halusin kakkuun kohtuullisen matalan pohjan ja reiluja omenalohkoja (valmiin kakun korkeus noin 4 cm). Katselin jonkun perustaikinan ohjeen, pienensin sitä vähän ja vähensin sokerin määrää, koska karamellikastike tuo tähän riittävästi makeutta. Peruskinuskin ohje löytyy kaikkialta ja siihen sitten lisäiltiin suolaa. Resepti on luotu nyt siis aivan tätä hetkeä varten, mutta varmasti tämä tulee uudestaan meidän herkkupöytäänkin. Joten kuule Elli, kyllä sua tulevaisuudessa hemmotellaan keittiössä!

Englanniksi tuo kastike on Salted Caramel Sauce, mutta suomensin sen vain karamellikastikkeeksi. Tuolla ohjeella siitä tulee ihanan paksua ja kauniin väristä ja maku muistuttaa daimia. Älä upota omenia taikinaan, taikina kohoaa sitten omenoiden ympärille. Karamellikastike on helpoin levittää haaleana liian kylmänä siitä tulee jäykkää.

Karamelli-omenakakku pähkinöiden kera (8:lle)

Pohja:
150 g voita
1 dl fariinisokeri
3 munaa
1 tl leivinjauhetta
½ - 1 tl kanelia
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa


3 (hapanta) omenaa lohkottuna (esim. Ida Red)

Päälle:
70 g saksanpähkinöitä

Salted caramel:
1 ½ dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
25 g voita
1/4 - 1/2 tl gourmet soulaa tai merisuolaa hiutaleina

1. Valmista pohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää kaneli-leivinjauhe-jauhoseos ja maito.
2. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Pohjalle voit laittaa leivinpaperia.
3. Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko kukin omena 8-12 lohkoon. Asettele lohkot taikinan pinnalle.
4. Paista kakkua 175 asteessa noin 50 minuuttia. Peitä lopussa levinpaperilla, jos pinta alkaa tummua liikaa.
5. Rouhi pähkinät ja laita kakun kanssa uuniin paahtumaan noin 15 minuutiksi tai kunnes ne saavat kullankeltaisen vivahteen. Avaa ja sulje uunin luukku varoen.
6. Valmista karamellikastike. Sekoita kattilassa kerma ja fariinisokeri. Keitä noin 10 minuuttia. Siirrä pois liedeltä ja vatkaa joukkoon voi. Kun kastike on hieman jäähtynyt, lisää suolahippuset.
7. Anna kakun jäähtyä. Irrota se sitten vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. Valuta päälle puolet karamellikastikkeesta. Sirottele pintaan pähkinät ja loppu kastike. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.
8. Jos kakkua säilyttää viileässä, kannattaa tarjoillessa hieman lämmäyttää mikrossa, niin karamellikastike saa juoksevamman olomuotonsa takaisin.

2 kommenttia:

  1. Voi apua! Tämä näyttää todella herkulliselta! :o

    VastaaPoista
  2. Täytyy kommentoida että olisin syönyt koko kakun jos olisin saanut. t. ellipellisen iskä.

    VastaaPoista