sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Pähkinänrouskuttajalle kakkua


Tähän kakkuun voi kätkeä kaapin perukoilta pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien jämät, jopa siemeniä ja keksinmuruja. Suklaakin sopisi paremmin kuin hyvin. Fariinisokerin tilalle käy tavallinen sokeri ja nesteenä voi käyttää mitä vain makunsa mukaan, vaikka konjakkia! Tämä kakku on oma versioni Kotivinkin hedelmä-pähkinäkakusta. Kakku on kuin kauniimpi versio myslipatukoista, oivallinen vaikka eväsretkelle ja säilyy hyvin parikin viikkoa.

Ja muuten, keittiön palovaroitin ainakin toimii. Nostalgisissa fiiliksissä päätin käyttää kakkuun mummoltani saamaani vanhaa kakkuvuokaa. Se on ihana suorareunainen irtopohjavuoka, johon on myös kakkurengas ja mitä ilmeisemmin se hieman valskaa, sillä tuloksena oli mojova rasvankäry ja palohälyttimen pirinä... 

Hedelmäinen pähkinäkakku

600 g pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, rusinoita ja kaikenlaista
1,5 dl fariinisokeria
3/4 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
3 kananmunaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl appelsiinimehua

1. Rouhi pähkinöitä ja hedelmiä pienemmiksi paloiksi.
2. Sekoita pähkinöiden joukkoon kuivat aineet.
3. Vispaa munia hetken aikaa ja lisää joukkoon sitruuna- ja appelsiinimehu. Kaada seos pähkinäjauhoseokseen ja sekoita huolellisesti.
4. Kaada voideltuun ja leivitettyyn (mantelirouhetta, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, keksirouhetta tms.) kakkuvuokaan. 1 - 1½ litran leipävuoka olisi hyvä, itse käytin rengasvuokaa.
5. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti