tiistai 4. tammikuuta 2011

Hernekeittoa tottakai!

Kyllähän suomalaisille kinkku maistuu noin joulun aikaan, mutta varmasti sitä päätyy kaatopaikoillekin tonneittain. Perinteisesti kinkun uskotaan säilyvän suunnilleen loppiaiseen ja itsekin totta puhuen hieman järkytyin, kun jostain sattui silmään, että kinkku säilyisi vain 4 - 5 päivää. No niin kauan kun ei oireita ole havaittavissa, niin maalaisjärjen mukaan se saattaapi säilyä kuitenkin kauemminkin.

Suomalainen ruokaperinne on mielestäni upeaa monin tavoin. Ruokamme perustuu pitkälti kauden tuotteisiin. Kesällä tuoretta, syksyllä marjoja ja omenia ja pitkän talven ja kevään varalle säilöttyjä ja kuivatettuja lihoja sekä kasvissäilykkeitä ja kappakaupalla juureksia. Suomalaisessa ruokaperinteessä tehdään ihmeitä suunnilleen jauhosta ja vedestä ja pienellä muuntelulla pöytä saadaan koreaksi. Muistan jonkun ihmetelleen sitä, että mummin jääkaapissa oli vain muutamaa ainesta ja kaupassa käytiin harvoin ja silti pöydästä löytyi toinen toistaan parempia herkkuja. Tämä kyky ruoan "jatkamiseen" ja varioimiseen on lähestulkoon katoamassa yltäkylläisyyden alle.

Mahtava perinne on rokka elikkä hernekeitto, jota tunnetusti tehdään juuri kinkun rippeistä tai lihaisista luista sekä kuivatuista herneistä. Pienestä määrästä herneitä syntyy täyttävä soppa isollekin porukalle. Kaikki eivät keitosta pidä, ja se suotakoon heille, mutta meille keitto maistuu.

Ja kyllä, omatekoinen on parempaa kuin kaupan tölkkikeitto. Purkkikeitto on sakeaa kuin Ruotsin armeijassa konsanaan mutta Pohjoismaiden rajojen ulkopuolella keitto tehdään nestepitoisemmaksi. Suosittelen! Eikä herneitä tarvitse keittää mössöksi, keitossa saa olla hyvä tuntuma raaka-aineista.

Ei siis muuta kuin mars kauppaan ja keiton tekoon, sillä hernekeitto

1. mahdollistaa kinkun rippeiden hyöytykäyttön (ja muutakin lihaa keittoon voi kätkeä)
2. on heleppoa valmistaa, ei tarvi osata
3. on edullista
4. on toki tylsän väristä, mutta pistää arvostamaan värikkäämpiä ruokia
5. vaalii suomalaista ruokaperinnettä

Niin, ja jälkkäriksi saa pannaria! Sehän se todellinen syy hernekeito syöntiin on.

Kaupasta menin ostamaan kuivattuja herneitä muiden ostosten lomassa heti uuden vuoden jälkeen ja niin vaan kävi, että hyllyssä oli yksi ainoa pussi jäljellä ja sekin onnekkaasti luomua. Keittoaikahan on hernekeitossa pitkä, joten ei kannata ihan miniannosta tehdä. Tällä kertaa ohjeeni on noin kuudelle hengelle.
Hernekeitto

250 g kuivattuja herneitä
1,5 litraa vettä
2 porkkanaa raasteena
400 g kinkkua joululta tai muuta sopivaa
suolaa
mausteita, esim. meiramia (itse laitoin tällä kertaa kirveliä ja ripauksen pippuria)

1. Huuhdo herneet. Mittaa kattilaan vesi. Lisää herneet ja liota yön yli.
2. Keitä herneitä vedessä noin tunti. Kuori enimmät vaahdot pois.
3. Lisää liha ja karkeaksi raastettu porkkana. Keitä toinen tunti.
4. Mausta suolalla, yrteillä makusi mukaan ja sinapilla.
5. Tarjoa esim. ruisleipäkrutonkien kera.

Ja muista pannari!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti