sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Juustokeksit


Tänään teki mieli leipoa jotain pientä ja niinpä tein iltateen kaveriksi juustokeksejä. En ole ennen tehnyt sellaisia ja vähän aikaa piti haeskella reseptiä. Nyt päädyin Flaky Cheese Biscuits-reseptiin, jonka muunsin oman keittiön mittoihin sopivaksi.

Käytin muottina piparkakkumuottia. Ohjeessa on 3 dl vehnäjauhoja, mutta yllätys yllätys, mullahan pönötti kaapissa vain tyhjä jauhotölkki. Onneksi löytyi muita jauhoja, oma versioni reseptissä suluissa. Ruokasoodaa lipsahti varmasti puoli teelusikkaa, joten kirjasin sen reseptiinkin niin. Olisi niin tehnyt mieli tuunata näitä aurinkokuivatulla tomaatilla tai yrteillä tai homejuustolla, mutta hommaa nopeuttaakseni jätin näpertelyt sikseen. Olisipa ollut jotain supermaukasta juustoa kaapissa, nyt mentiin ihan perusjuustolla.

Kekseistä tulee pinnalta rapeita ja sisältä pehmoisia ja rakenne muistuttaa pitkälti teeleipää. Nämä maistuivat lämpöisinä teen kanssa, mutta jäähtyneinäkin niitä hävisi vielä pelliltä. Tuli mieleen, että seuraavaan päivään jääneitä voisi kenties täyttää, jos ne eivät enää maistu sellaisinaan!

Juustokeksit (n. 20 kpl)

3 dl venhäjauhoja
(tai 1 dl ohrajauhoja, 1,5 dl durumvehnäjauhoja ja 1/2dl kaurahiutaleita)
1 rkl sokeria
1/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
100 g voita
2 dl kevytmaitoa
100-150 g juustoa raasteena

1. Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon voi pieneksi pilkottuna. Ripottele paloja jauhojen joukkoon samalla sekoittaen, niin ne eivät tartu toisiinsa.
2. Nypi voi jauhoihin sekaan sormin. Voin ei tarvitse sekoittua jauhoihin täysin, kunhan se on ohuina paloina tasaisesti jauhojen joukossa. (Voi ei saisi sulaa liiaksi lämpimissä käsissä.)
3. Lisää maito joukkoon ja sekoittele minuutin verran. Taikina jää hieman rakeiseksi ja aika pehmeäksi.
4. Taputtele taikina jauhotetulla alustalla noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi.
5. Levitä päälle kolmasosa juustoraasteesta ja taita levy sitten kolminkerroin.
6. Jauhota alustaa hieman lisää ja taputtele levy uudestaan noin 1,5 cm paksuikseksi, lisää taas kolmasosa juustosta ja taita kolminkerroin. Toista koko homma vielä kolmannen kerran.
7. Taputtelelevy sitten noin 1 cm paksuikseksi ja ota muotilla keksejä.
8. Ripottele pinnalla hieman juustoraastetta ja paista 225 asteessa 8 minuuttia joko uunin keskitasolla tai hieman ylempänä, niin juusto saa kivasti väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti