Appelsiini-punasipulisalaatti |
Tässä meidän tämän vuoden pääsiäismenu. Nautimme sen reilusti etuajassa, koska pääsiäisenä en ole kotona kokkailemassa.
*****
Appelsiini-punasipulisalaatti
*****
Fetalla ja yrteillä täytetty broilerinfile ja appelsiiniohratto
*****
Appelsiiniuunijäätelö
*****
Tunnisa ruoat saa valmistettua kutakuinkin seuraavassa järjestyksessä: Ensin salaatti, jotta se ehtii marinoitua. Sitten valmistetaan täyte ja täytetään broilerit. Sitten ohratto alulle. Seuraavaksi broilerihin väri pintaan ja uuniin 20 minuutiksi. Sitten jälkkäriä varten keksit muruiksi, appelsiinit paloiksi ja marenki odottamaan (kestää odottelua jonkin verran, vähintään puoli tuntia, mutta vettyy, jos liian kauan seisoo). Pääruoan alussa voi laittaa uunin päälle, niin sitten jälkkäri valmistuu käden käänteessä kahvin tippuessa.
Appelsiini-punasipulisalaatti
1 punasipuli
4 appelsiinia
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja sokeria
mustapippuria myllystä
pinjansiemeniä, basilikaa
1. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa puolikkaat veitsellä ohuiksi puoliympyrän muotoisiksi siivuiksi.
2. Sekoita kulhossa mausteet ja sipulit ja nosta jääkaappiin marinoiumaan.
3. Leikkaa vetisellä kuoret ja valkoinen osa tarkoin pois appelsiineista. Viipaloi appelsiinit ja lisää sipuleiden päälle. Laita takaisin jääkappiin puoleksi tunniksi.
Täytettyä broileria ja appelsiini-ohrattoa. |
4 - 5 broilerin rintafilettä
100 g fetajuustoa
nippu tuoretta persiljaa
nippu tuoretta basilikaa
4 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
mustapippuria
suolaa
n. 1dl ruokakermaa
½ - 1 rkl soijakastiketta
1. Sekoita täytteen ainekset: hienonna fetajuusto, persilja, basilika ja aurinkokuivatut tomaatit.
2. Leikkaa varoen broilerin fileisiin "taskut".
3. Jaa täyte taskuihin.
4. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja paista täytettyihin fileisiin nopeasti hyvä väri.
5. Nosta fileet uunivuokaan ja kaada päälle noin desi kermaa ja hieman soijakastiketta ja ripottlee pintaan vielä suolaa ja mustapippuria.
6. Paista uunissa 200 asteessa 20 - 25 minuuttia (riippuen fileiden koosta).
Ohratto
2 salottisipulia
1 rkl öljyä
2 dl ohrahelmiä (Torino)
½ - 1 kasvisliemikuutio
vettä
1 appelsiinin mehu
1 dl vastaraastettua parmesaania
1. Kuori ja hienonna sipulit.
2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit. Kuullota hetki ja lisää sitten ohrahelmet. Jatka kuullottamista vielä hetki.
3. Lisää kasvisliemikuutio ja vähitellen kuumaa vettä niin, että lisäät uutta aina, kun entinen on imeytynyt. Lisää puolivälissä kypsennystä yhden appelsiinin puristettu mehu.
4. Kun ohrahelmet ovat kypsiä, lisää vielä sen verran nestettä, että ohratto on puuromaista ja lusikoitavaa. Lisää raastettu parmesan ja nosta pois levyltä.
Uunijäätelö annosmaljoihin
4 digestive-keksiä
2 - 3 appelsiinia
4 dl (tiikeri-) kermajäätelöä
2 valkuaista
30 g sokeria (alle ½ dl)
1 tl omenaviinietikkaa
1. Murenna kunkin uuninkesätävn annosmaljn pohjalle yksi keksi.
2. Kuori appelsiinit veitsellä huolellisesti ja leikkaa hedelmälihat irti. Paloittele ne.
3. Valmista marenki. Vatkaa vallkuaiset vaahdoksi ja lisää pikkuhiljaa sokeria koko ajan vatkaten. Vaahdon tulee olla kiiltävää, kiinteää ja pysyä muodossaan. Lisää lopuksi vielä omenaviinietikka.
4. Valmista jälkiruoka loppuun vasta, kun aiot tarjota sen. Nosta jäätelöpaloja keskien päälle, lisää appelsiinit ja peitä hyvin marengilla.
5. Paista 250-asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes marenki saa väriä. Tarjoa heti.
Vinkki: Jälkiruoka on erittäin makea. Jäätelönä kannattaa käyttää pelkkää vaniljajäätelöä ja appelsiinin tilalla voisi olla jotain kirpeämpää, esim. marjoja.
Taivaallisen näköistä uunijädeä. Alkoi tehdä mieli.
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä!