keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Paras omenapiirakkani (Mascarpone-omenapiiras)


Psst.. ennen omppuja, muistutus vielä arvonnasta!

Aiemmin päivällä olimme hakeneet ihanan mehukkaita Valkea kuulas-omppuja naapurilta ja siitäpä vaan sitten reseptiä kehittelemään. Koska mulla sattui olemaan mascarponea, suuntasin netin ihmeelliseen maailmaan, sillä kai nyt italialaiset ovat hoksanneet yhdistää omenaa ja mascarponea. Löytyi ohjeita ja kehittelin niistä sitten sopivan.

Piirakan pohja ja pinta ovat rapeat ja makoisat ja Valkeakuulaat juuri sopivan hapokkaita täytteeseen. Täyteläinen mascarpone ja mantelijauhe taikinassa tekevät piirakasta tosi hyvän. Ainoa miinuspuoli on se, että taikina pitää kaulia melko ohueksi ja taikinaristikon väsääminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Ja vain hieman, sillä enempää minulla ei ole. Kuten voitte kuvista todistaa, niin ristikko on tehty vain sinne päin u

Mutta ihan totta, tämä oli niin hyvää, että piirakka hävisi vain yhtä vaivaista palaa lukuunottamatta samoin tein, sattumalta paikalle pölähtänyt vierailijakin pyysi toisen palan!

Ps. Toisella kerralla tein piirakan ex tempore, eikä ollut mascarponea, joten käytin täytteeseen Rainbown kermarahkaa ja hyvin toimi. Rasvaisempi mascarpone vie kuitenkin toki voiton.


Mascarpone-omenapiiras

Pohja:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa (tai vehnäjauhoa)
2 rkl sokeria
ripaus suolaa

Omenatäyte:
1,2 l pieniä omenanpaloja (n. 800 g), esim. Valkea kuulas
1 dl fariinisokeria
½ tl kanelia
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Mascarponetäyte:
250 g mascarpone-tuorejuustoa (tai 250 g kermarahkaa)
1 kananmuna
2 rkl sokeria
3 rkl vaahterasiirappia (voit korvata fariinisokerilla)
1 tl vaniljasokeria


1. Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi paloiksi.(1cm x 1cm). Kaada omenapalat paistinpannulle ja lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri. Kuumenna keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos sakeutuu. Tarkista makeus, sillä jos omenat ovat erittäin happamia, voit joutua lisäämään sokeria.
2. Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa sekaisin. Vaivaa hieman, jotta saat kiinteän massa, jonka voi muotoilla esimerkiksi palloksi. Ota puolet taikinasta palloksi ja kauli se varovasti hyvin (!) jauhotetulla pöydällä jonkin verran suuremmaksi, kuin irtopohjavuoka (halk. 24cm).
3. Voitele irtopohjavuoka (24 cm) ja nosta kaulittu taikina varoen kaulimen avulla vuokaan. Muotoile reunoja ja lisää tarvittaessa taikinanpaloja siten, että saat piirakkaan n. 3 cm korkeat reunat.
4. Kaada hieman jäähtynyt omenatäyte pohjan päälle.
5. Sekoita pehmitetty mascarponejuusto, kananmuna, sokeri ja vaahterasiirappi keskenään.Kaada mascarponeseos omenien päälle.
6. Kauli loppu taikina ohueksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista voit muotoilla ristikon varovasti mascarponen päälle. Taikinanauhat katkeilevat helposti, mutta ulkonäkö paranee uunissa, usko siihen!
7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 - 50 minuuttia. Seuraa piirakan pintaa, jottei pääse palamaan, mutta ottaa kuitenkin reilusti väriä ja rapeutuu!
8. Anna jäähtyä kunnolla (väh. 45 min), jottei piirakka murene, kun irrotat vuokaa. Anna jäähtyä vielä haaleaksi ennen kuin siirrät tarjoilulautaselle. Tarjoile sellaisenaan, tai vaniljakastikkeen kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti