tiistai 11. syyskuuta 2012

Leipäviikko: Syyssämpylät eli punajuuri-porkkanasämpylät

 
Taikina, joka sisältää punajuurta, on aivan uskomattoman ihanan värinen, sitä ihastellessa taikinakin kohoaa hetkessä. Turhaa moitetta leivästä ja sen terveellisyydestä on nyt turha antaa, tähän leipään on kätketty niin paljon hyvää!

Jos perunasoseen valmistus tuntuu työläältä, niin sen voi korvata vain 1½ dl vettä, mutta tarkkaile sitten jauhojen määrää, että tarviiko enemmän.

Syysämpylät (12 - 15 sämpylää)

1½ dl perunamuusia (1½ dl vettä ja 1/4 pss perunasosejauhetta)
2 dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
1 (100g) porkkana karkeana raasteena
2 - 3 (200g) punajuurta hienona raasteena
6 dl hiivaleipäjauhoja

1. Valmista perunasose. Lisää joukkoon vesi. Tarkista seoksen lämpötila (tulisi olla max. 37 astetta).
2. Liota sekaan hiiva. Lisää siirappi ja suola sekä öljy.
3. Sekoita taikinaan punajuuri- ja porkkanaraaste.
4. Lisää jauhot vähissä erin ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
5. Jauhot pöytä hyvin ja kaada taikina siihen. Vaivaa taikinaa varovasti. Taikina on takertuvaa, joten laita jauhoja reilusti.
6. Kun taikina on sen verran kiinteää, että arvelet saavasi leikattua siitä sämpylöitä, muotoile taikina pötkäksi ja leikkaa paloiksi. Taikina on pehmeää, joten sämpylöitä ei pyöritellä, vaan nostellaan rustiikkisina leivinpaperin päälle. Taikinan pitää olla kuitenkin sen verran kiinteää, etteivät sämpylät leviä littanoiksi heti pellille päästyään.
7. Kohota 10 - 15 minuuttia.
8. Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.


2 kommenttia:

  1. Nam! Nää vaikuttaa herkuilta. Aion vkonloppuna kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Oih! Nuo näyttävät ekstra-herkullisilta! :)

    VastaaPoista