sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Kaalikääryleet


Terveisiä kaikille kaalin ystäville! Kaalikääryleitä on pitänyt tehdä jo jonkin aikaa. Alkusysäyksen antoi varmasti Kanelibasilika ihanaisessa blogissaan, sieltä saa siis toisenlaisenkin ohjeen kaalikääryleille.

Kaalikääryleitä kannattaa valmistaa kunnon satsi ja pakastaa ylimääräiset. Tämä ruoka on melko huokea valmistaa itse, mutta kaupassa kääryleet maksavat maltaita ja onpa joskus kohdalle sattunut liian paksukuorisia ja sitkaita versioita. Itse tekemällä saa sellaisia, kun haluaa tai ei ainakaan tohdi kaiken vaivan jälkeen valittaa ü Kääryleet voi täyttää joko jauhelihamureketaikinalla tai jauheliha-riisiseoksella, itse päädyin viimeksi mainittuun tällä kertaa.

Täytteen suolaisuus kannattaa päättää oman maun mukaan, samoin valeluliemen makeus. Ehkä siirappia saisi olla hitunen enemmänkin, makean ja suolaisen yhdistelmä kun on kaalin kohdalla kertakaikkiaan kutkuttava. On herkkua!

Kaalikääryleet (15-18 kpl)

n. 1,5 kg (kääryle)kaalia
vettä
suolaa

Täyte:
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 sipuli
2 porkkanaa
5 dl hienonnettua kaalia
3/4 dl puuroriisiä
3 -  4 dl vettä
1 - 2 tl suolaa
1 dl tuoretta persiljaa
mustapippuria
2 kananmunaa

Liemi:
3 rkl siirappia
1dl vettä
50 g voita

1. Koverra kaalista kanta irti (jolloin lehdet käytännössä ovat valmiiksi irrallaan toisistaan) ja keitä kokonaista kaalia suolalla maustetussa vedessä 10 - 15 minuuttia. Nosta kaali jäähtymään.
2. Irrota suuret, päällimmäiset lehdet yksitellen kaalikääryleitä varten (15 - 18 lehteä ) ja hienonna kaalin sisus täytettä varten.
3. Paista jauheliha ja sipuli. Lisää joukkoon puuroriisi, vesi, raastetut porkkanat ja hienonnettu kaali. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta, kunnes riisi on kypsää ja neste haihtunut täytteestä. Lisää hienonnettu, tuore persilja ja tarkista maku.Sekoita joukkoon vielä kaksi raakaa kananmunaa sitomaan täytettä.


4. Nosta jokaiselle kaalinlehdelle reilu ruokalusikallinen täytettä. Kääri kääryleet rullalle ja nosta uunivuokaan saumapuoli alaspäin.

5. Valmista liemi. Sulata kattilassa voi ja lisää sekaan siirappi ja vesi. Valele kääryleet ja säästä lientä myös myöhemmäksi.
6. Paista kääryleitä 225 asteessa noin vartti, kunnes ne ruskistuvat. Alenna lämpö sitten 170 asteeseen ja paista vielä noin 45 minuuttia. Valele kääryleitä liemellä muutamia kertoja paiston aikana. Lientä muodostuu myös vuokaan, käytä sitäkin valeluun. Jää kääryleet hautumaan vielä uunin jälkilämpöön esim. folion alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti