lauantai 10. syyskuuta 2011

Syödään yhdessä: lihapullaspaghetti ja puolukka-täytekakku



Kun Pirkka julisti kakkukilpailun voittajan, päätin tehdä sen tämän Syödään yhdessä-päivän kunniaksi. Tietenkin kakku hieman muuntui... Kutsuimme myös tuttavaperheen syömään ja pääruoaksi tein italialaista lihapullaspaghettia. Siitä tulikin oikein herkullista!

Tämä menu on oikein hyvä vieraita ajatellen, koska valmisteluja voi tehdä pikkuhiljaa. Täytekakun tein edellisenä päivänä, kinuskin ja kerman tänä aamuna. Tomaattikastikkeen pohjan keitin jo päivällä. Lihapullataikinan tein myös jo päivällä, koska sen maut saavat tasaantua rauhassa jääkaapissa. Kun vieraat tulivat neljältä, aloin pyöritellä lihapullia kastikkeen joukkoon noin puolta tuntia ennen. Pastan keitin vasta, kun vieraat istuivat jo sohvalla, sillä tämä on ehdottomasti yksi niistä ruoista, jota ruokailijat odottavat, sen sijaan, että ruoka odottaisi heitä. Lihapullaspaghetista huomaa, jos ruoka on tehty ajan kanssa ja rakkaudella, kokeilkaa vaikka!

Menu:
vihreä salaatti
tomaatti-mozzarellasalaatti
lihapullaspaghetti
puolukka-aprikoositäytekakku

Mozzarellaa ja tomaattia maustettuna balsamicolla, suolalla ja oliiviöljyllä.

Lihapullaspaghetti (8 ann.)

Lihapullaspaghettiin keitetään tomaattikastike, jonka joukkoon tiutellaan raa'at lihaullat kysymään. Louksi kastike sekoitetaan vastakeitetyyn pastaan. Seuralaiseksi vielä parmesanraastetta.

Tomaattikastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
2 sipulia
1 tl kuiv. oreganoa
1000 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
2 rkl vasikan fondia (tai lihaliemikuutio tai suolaa maun mukaan)
(suolaa)
mustapippuria
reilu kourallinen tuoreita basilikan lehtiä

1. Kuumenna oliiviöljyä varovasti.
2. Lisää pilkotut sipulit ja valkosipulin kynsi ja pienennä heti lämpöä. Hauduta sipulit kypsäksi. Älä ruskista.
3. Lisää kuivatt oregano ja sitten paseerattu tomaatti ja keittele tunnin verran. (Jos valmistat tomaattikastikkeen hyvissä ajoin, voit jättää sen nyt lepäämään huoneenlämpöön pariksi tunniksi).
4. Lisää fondi ja mahdollinen suola sekä sokeri. Tarkista maku.

Lihapullat:
3 siivua paahtoleipää
3 kananmunaa
100 g parmesania raastettuna
3 rkl hienonnettua persiljaa
2 tl suolaa
1 tl chilimausteseosta
mustapippuria myllystä
750 g nauta-sikajauhelihaa

1. Murusta paahtoleivät ja sekoita ne munien ja mausteiden sekä vasta raastetun parmesaanin kanssa tasaiseksi massaksi.
2. Lisää jauheliha ja sekoita lähes tahnamaiseksi. Anna levätä jääkaapissa 1-3 tuntia. Muotoile kylmässä vedessä kastetuin sormin lihapulleroiksi (50 kpl) ja pudota varoen valmiiseen tomaattikastikeeseen.

500 g Barilla-spaghettia tai muuta hyvää spaghettia
vettä
merisuolaa

1. Kiehauta reilu 3 litraa vettä. Lisää merisuolaa 1 - 2 tl.
2. Laita spaghetti kiehuvaan veteen ja sekoita pastaa hieman, ettei spagheit jää toisiinsa kiinni.
3. Keitä tarkasti pakkauksen ohjeen mukaan (Barilla 8 min).Valuta huolellisesti.
4. Sekoita varoen kastike ja pasta ja tarjoile.

Puolukka-aprikoosikakun ohje täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti