Kuten joku jo saattoi huomata aiemmasta postauksesta, söin Tallinnassa afrikkalaisessa ravintolassa Jollof-riisiä ja innostuin kovasti. Niinpä piti jo heti tänään kokeilla kotona tuota samaista ruokaa ja se sopi hyvin näin kasvisruokaviikon jatkoksi. Jollof-riisi kävisi ateriaksi sellaisenaan, me söimme sen tänään kasvispihvien ja kylmän persiljakastikkeen kera.
Netissä selaillessani huomasin, että ohjeita on yhtä monta kuin kokkeja. Perusraaka-aineet ovat öljy, sipuli, valkosipuli, tomaatti ja riisi sekä laakerinlehti ja jokin tulinen mauste (cayennepippuri, chili). Muutoin mausteina käytetään vaihtelevasti esimerkiksi kurkumaa, mustapippuria, currya, kanelia. Tein siis oman versioni, josta tuli ehkä himppasen liian tulinen yhdistelmällä 1/4 tl cayennepippuria ja 1 tl chilimaustetta. Eli varovasti siellä! Onneksi aina voi nautti jogurtti- tai kermaviilikastiketta seuralaisena.
Tämä Jollof-riisin ohje on peruspohja erilaisille Länsi-Afrikkalaisille ruoille. Omasta mielestäni myös afghanistanilaisessa keittiössä on samanlaisia vivahteita. Riisin joukkoon voisi lisätä naudanlihaa, kanaa, porkkanaa, kaalia, muita kasviksia - ja rusinoita! Tämä suorastaan huusi rusinoita. Naudanlihan kanssa on myös kokeiltava. Silloin voi tehdä vaikkapa niin, että hauduttaa sipulit ja lihat kypsiksi, lisää mausteet ja tomaatit sun muut ja hauduttelee viimeiseksi riisin kypsäksi. Näin lihat ehtivät muhia oikein mureiksi.
Jollof riisi (4-6 ann,)
4 rkl öljyä
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 laakerinlehti
1 rkl currya
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl kanelia
1/4 tl cayennepippuria
½ tl chilimaustetta (tai vähemmän)
1 tl suolaa
ripaus timjamia
mustapippuria myllystä
500 g paseerattua tomaattia tai tuoreita tomaatteja pieninä paloina
4 dl vettä tai kanalientä
2½ dl riisiä (basmati, jasmin)
1. Kuumenna korkeareunaisella pannulla öljy ja paista siinä keskilämmöllä hienonnettua sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja kuullota hetki.
2. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja vesi ja anna kiehua 10 minuuttia.
3. Kaada päälle riisi ja hauduta kannen alla kypsäksi noin 45 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti