Minä se olen pitkin pitäjiä kierrelly raparperia hakemassa, kun omat kasvavat niin kitsaasti siirtämisen jälkeen. Mutta onneksi muhkeiden raparperiryteikköjen omistajia on löytynyt kiitettävästi.
Itse laitoin pohjaan piimän sijasta kermaviiliä ja täytekin muuttui hieman. Kokonaissokerimäärä tipahti noin desillä ja vielä oli oikein riittävästi! Tein tätä pellillisen talkooporukalle viime perjantaina. Lauantaina pojat nimittäin purkivat katon ja savupiipun sun muuta siitä hirsikehikosta, josta meille pitäisi vielä pihasauna rakentua.
Muruseos pinnalla on musta tosi hyvä, eikä tämä oikeasti ainakaan tuoreena mitään vaniljakastiketta kaipaa, mutta eipä siitä haittaakaan ole.
Raparperi-murupiirakka (pellillinen)
8 dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita
Taikinaan lisäksi:
2 dl kermaviiliä/ jogurttia
1 kananmuna
Täyte:
1 l raparperinpaloja
2 prk (a 200 g) kermaviiliä (tai esim. 250 g kermarahkaa ja 1 prk kermaviiliä tms.)
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1. Pese raparperin varret, poista mahdolliset puiset säikeet ja pilko raparperit pieniksi paloiksi.
2. Sulata voi kattilassa ja anna kiehua muutama minuutti, niin voi saa karamellisemman maun. Jäähdytä haaleaksi.
3. Valmista muruseos. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri. Lisää voi ja sekoita muruseos tasaiseksi. Ota muruseoksesta erilleen 1/3 (n. 250 g ). Tämä pienempi osuus ripotellaan piirakan päälle lopuksi.
4. Sekoita pohjaan tulevan muruseoksen (2/3) joukkoon purkillinen kermaviiliä ja kananmuna. Levitä tasainen taikina leivinpaperin päälle uunivuoan pohjalle.
5. Sekoita täytettä varten kulhossa kaksi purkkia kermaviiliä ja kaksi kananmunaa sekä sokeri ja vaniljasokeri. Kaada seos pohjan päälle.
6. Ripottele päälle pieneksi pilkotut raparperit.
7. Päällimmäiseksi levitellään jäljellä oleva muruseos.
8- Paista 175 asteessa 45 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti