keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Kotiruokaviikko: Lohikeitto ja perunarieskat


Nyt valmistettiin perinteinen lohikeitto ja sen kaveriksi perunarieskoja perunamuussin jäämistä. Itse asiassa kyse ei ollut niinkään jäämistä, vaan tein muussia jo alunperin reilusti, jotta riittäisi näihinkin.

Kalan käsittely ei ole minullekaan mitään arkipäivää ja usein olen tehnyt keiton uunilohen rippeistä. Mutta kerron nyt tässä kaikille niille, jotka liikkuvat samalla akselilla kanssani, että keiton saa todella kätevästi myös raa'asta fileestä, ilman ruotojen nyppimistä ja fileerausveitsen kanssa heilumista. Kalafile keitetään sellaisenaan kypsäksi, liemi siivilöidään keiton pohjaksi ja kypsä kala puhdistetaan keiton sekaan.

Oma fileeni oli himpun verran alle 300 grammaa ja se riitti oikein kivasti keiton tarpeiksi. Kalaisammankin voi kalan ystävä tehdä. Itse keitin liemen ilman suolaa ja lisäsin suolan keittoon vasta valmiina, koska Ellille otettiin oma annos ennen keiton suolaamista.


Lohikeitto 4:lle

300 - 400 g lohifilettä
1 litra vettä
1 laakerinlehti
muutama musta- tai maustepippuri

4 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
2 sipulia
1 dl ruokakermaa
suolaa
sitruunapippuria
tuoretta tilliä


1. Mittaa kattilaan litra vettä ja lisää sekaan pippurit ja laakerinlehti. Nosta file kattilaan kokonaisena ja keitä sitä noin 10 minuuttia.
2. Nosta file liemestä ja siivilöi liemi.
3. Pilko kasvikset ja laita ne kiehumaan siivilöityyn liemeen, kunnes ne ovat pehmeitä (noin 15 minuuttia). Pilko porkkanat perunoita pienemmiksi, jotta ne kypsyvät yhtä aikaa.
4. Lisää keittoon kerma ja mausteet. Perkaa kypsä file paloina joukkoon. Kiehauta.
5. Silppua pinnalle tuoretta tilliä.

Perunarieskat

Kokeilin tällaista todella simppeliä pikataikinarieskaa. Itse pidän enemmän sellaisista pehmoisista perunarieskoista, jotka leivotaan hiivataikinaan (nesteen ja hiivan joukkoon sekoitetaan perunsasose ja sitten sopivasti jauhoja). Keiton kanssa nämä simppelitkin rieskat kyllä tekivät kauppansa.

2½ perunasosetta
1 kananmuna
noin 2½ dl ohrajauhoja

Sekoita kaikki ainekset ja taputtele pellille ohuiksi rieskoiksi. Pistele haarukalla ja paista 250 asteessa 10 - 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti