torstai 3. marraskuuta 2011

Piparkakut vol. 2 ja tapetointia


Kun puuska iskee, niin se iskee.
Viime viikkoina talossa on hyrskynnyt ja ollaan edistytty remontin viime metreillä. Turha tosin puhua viime metreistä, ruokahuoneen seinäkin sai uuden pinnan kolmannen kerran, joten eiköhän remontointi ja sisustus ole loppumaton tie... Taustalla näkyykin pieni vilaus tuosta uudesta tapetista!
Mutta joulu lähestyy ja kaikenlainen kotoisa puuhastelu tuntuu nyt ihanalta. Glögiä on maisteltu jo useaan otteeseen ja jotenkin tänään päädyin piparkakkujen tekoon. Kokeilin yhtä taikinaa, joka valmistuu aika vaivattomasti ja oli helppoa leivottavaa. Mausteita laitoin nyt enemmän. Taikinan lähtökohtana on tämä resepti. Viime joulun alla tein makoisia pipareita tällä ohjeella. Niissä on reilusti voita, hieman vähemmän mausteita ja itse taikinakin taitaa olla hieman pienempi. Kokeilkaa vaikka molempia!

Piparkakut (ainakin 6 pellillistä)

150 g fariinisokeria
250 g tummaa siirappia
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
½ tl jauhettua pomeranssinkuorta
½ tl jauhettua neilikkaa
2 tl ruokasoodaa
150 g voita
1 kananmuna
500- 550 g vehnäjauhoja

1. Sekoita sokeri, siirappi ja mausteet ja kiehauta kattilassa. Lisää sooda ja sekoita seos vaahdoksi..
2. Laita voipala kulhoon ja kaada kuuma sokeriseos päälle. Sekoittele, kunnes voi sulaa.
3. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi ja sekoita kananmuna joukkoon.
4. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Taikina on aika kovaa, mutta helposti leivottavaa. Älä kuitenkaan laita liikaa jauhoja, ettei taikina muutu liian murenevaksi.
5. Anna jäähtyä ja tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.
6. Kauli 1/3 taikinasta jauhotetulla pöydällä muutaman millin paksuiseksi levyksi ja ota muotilla piparkakkuja. Laita yhdelle pellille aina suurin piirtein saman kokoisia kakkuja. Laita jämätaikina jääkaappiin ja kauli niistäkin vielä lopuksi yksi levy.
7. Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti