maanantai 20. helmikuuta 2012

Muhkea porkkanakakku


Parrautta. Oikeasti tosi hyvää. Kyllä kannatti taas kattoa Top Chefiä ja innostua porkkanakakusta. Tosin sen Kristianin ohjeen jätin kokeilematta, koska siihen tuli järjettömiä määriä sokeria ja öljyä. Yhden kikan kuitenkin siitä ohjeesta varastin - porkkanat keitetään ja soseutetaan taikinaa varten. Tätä ohjetta voisi varmasti hyödyntää siis esimerkiksi omenasoseen kera.

Tästä taikinasta tulee 30 x 30 cm vuokaan noin 5 cm korkuinen kakku (puolikas taikina kävisi 24 cm irtopohjavuokaan), joka on rakenteeltaan ihanan mehevä ja keveä. Ei saa paistaa liian kuivaksi. Itsehän ajattelin testata Kristianin ohjetta kakun sisälämpötilasta (75 astetta)  mutta päräytin reilusti 90 asteeseen jo puolessa tunnissa. Mutta tuo lämpö tarkoitti siis oikein mehevää ja ilmavaa kakkua. Mutta että älkää tavoitelko mitään ""kun tikkuun ei enää tartu yhtään taikinaa"-tyyppistä ratkaisua.


Porkkanakakku (20 palaa)

400 g porkkanaa
200 g voita
4 kananmunaa
3 dl ruokosokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
1 - 2 rkl sitruunamehua

200 g tuorejuustoa
1 1/4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua

1. Keitä porkkanat kypsiksi. Soseuta.
2. Lisää porkkanasoseen joukkoon sula voi ja surauta vielä tasaiseksi. Anna jäähtyä.
3. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet yhteen.
5. Lisää muna-sokeriseokseen vuorotellen porkka-voiseosta ja jauhosekoitusta. Kääntele ainekset varovasti taikinan sekaan. Lisää myös sitruunamehu.

6. Kaada valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
7. Paista 160 asteessa 30 - 35 minuuttia.
8. Kuorrutetta varten pehimitä tuorejuusto ja sekoita joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Levitä jäähtyneen kakun päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti